Cada any, pels volts de Nadal, el poble de Joanetes es transforma en una màgica icona pessebrística que atrau i deixa astorats a milers de visitants. A mitjans dels anys 80 va començar com una petita representació dels nens de l’escola d’unes poques escenes a l’hort de la rectoria de l’església. Amb els anys, s’ha convertit en una gran escenografia que no deixa lliure ni un racó del poble, ni indiferent cap visitant.

El Pessebre Vivent de Joanetes mobilitza més de 400 persones, entre figurants i participants de tot tipus, i rememora digna i maravellosament gairebé mig centenar d’escenes pròpies de Nadal però, sobretot, de la tradició pagesa de la nostra terra al llarg d’un recorregut de gairebé un quilòmetre pel poble i els seu màgic entorn natural.

Ah! Tampoc ens oblidem del bestiar: ells també són protagonistes. Aquest any participen més de 40 bèsties de casa nostra, entre burros, xais, vaques, conills, porcs, gossos i galls, entre d’altres. Tots ens ajuden a fer encara més versemblants les tasques del camp que us oferim i ens regalen moments inoblidables Què faríem sense ells!

Trobareu tota la informació d’altres anys en format galeria en aquesta mateixa web.

L’Estel de Nadal més gran del món

Un element especialment simbòlic i molt bonic per aquestes dates és el muntatge de l’estrella il·luminada més gran del món i la podreu trobar a Joanetes. Es troba inscrita en el llibre dels Rècords Guinness i cada any la gent del pessebre la instal·la al cim de la cinglera de Santa Magdalena. Ho fem unes setmanes abans de Nadal i cada nit il·lumina la Vall d’en Bas de manera espectacular. Si la seguiu, us portarà al cor de casa nostra i del nostre Naixement: benvinguts!

L’anecdotari del Pessebre

El nostre és un Pessebre Vivent molt viu, en el sentit més literal de la paraula: ens agrada xerrar, còrrer, escoltar, abraçar, treballar, riure, beure i menjar! No som estàtues: som més vius que mai! Grans i petits no podem parar quiets i és per això que any rere any sempre ens passa d’alguna. Com ens agrada tenir coses per explicar i fer de la vostra visita un dia inoblidable, aquí us deixem un tasteig del nostre anecdotari:

Els números no surten: un pessebre amb més figurants que habitants té el poble?

Clar! No només ens agrada participar a tots els Joanetencs, sinó que ens agrada veure, compartir i comptar amb l’ajuda d’amics i veïns de la Vall. No tenim mínim d’edat ni màxim! Aquest any, les edats de participants oscil·len entre els 3 mesos i els 90 anys. No et quedis fora!

Què? Com? No teniu dinar de Nadal?

Bé, en tenim… però no parem taula ni ens passem el matí a la cuina. No ens vestim de diumenge ni tampoc tenim temps per regals! Dinem en un tres i no res perquè ens espera una tarda plena d’emocions: últims retocs, detalls, vestuari, obres, logística, il·luminació…. Res no pot fallar i és per això que des de que som petits ens hem fet grans sense saber què és això del dinar de Nadal. I som molt feliços! A vosaltres sí que us esperem havent dinat. Agafeu força a l’hora dels turrons, agafeu abric i el cotxe i veniu a veure’ns.

Quan heu perdut un boc?

Aquesta és bona! Una de les grans atraccions de l’any 2005 era un boc i el molt eixerit va desaparèixer tots els dies del Pessebre. El vam buscar i buscar, ben preocupats per tal que no li passes res i… el vam trobar tot tranquil havent acabat els dies de representació. Potser no volia tanta fama?

Qui serà el nen Jesús?

Ni més ni menys, que el més jovenet del poble. El nadó que hagi nascut al voltant d’aquestes dates será el nostre nen Jesús, i la seva mare la verge, clar. Però no sempre tot és tan fàcil… ni els índex de natalitat acompanyen, jeje… Molts encara recordem com a l’any 2005 el vam demanar prestat a uns amics el mateix dia de Nadal en quedar-nos sense candidats!

Teniu un estel de Guinness?

L’Estel de Nadal està registrat al llibre Guinness dels Rècords com al més alt del món. No teniu pèrdua ni excusa. Mireu ben amunt quan passeu per la Vall d’en Bas i els nostre Estel us portarà al Pessebre Vivent de Joanetes.

Rucs ben capats per evitar sorpreses!

Sí, sí… així de clar us ho expliquem! Amb els anys hem après molt dels animals que ens ajuden a fer possible el Naixement. Els cuidem molt perquè tots són de les nostres cases i masos, però com si fossin la mateixa canalla, ens ho han fet passar de tots els colors! I si voleu un consell professional per si alguna vegada us veieu implicats en un pesebre vivent: capeu els rucs! Fins aquí podem llegir…